ОТ 1990

cupcake

За фирмата: Фирма „Парапина” е основана през 1990 г. в гр.Свиленград с основен предмет на дейност – производство на уникални сладкарски изделия.

Създадена като семейна фирма в началото на 90-те, днес, „Парапина ” е успешно развиваща се фирма с 27-годишен опит в сладкарството, в което се трудят повече от 30 майстори – сладкари, които приготвят с много любов и въображение сладките шедьоври.

Ние се стараем да поддържаме постоянен интересът на клиентите си с голямото разнообразие на продуктите, които произвеждаме и предлагаме , един от тях е гордостта на нашата Фирма ,, ПРОЧУТОТО СВИЛЕНГРАДСКО МАЛЕБИ’’. Да бъдеш в Свиленград и да не опиташ нашето прочуто малеби е все едно да идеш в Париж и да не видиш Айфеловата кула!

Асортиментът ни включва торти – бутикови и за всеки ден, рула,сухи пасти, пасти и мини пасти, тарталети , еклери ,толумби ,баклави , сочни реванета , сладки бюреци ,петифури, сиропирани сладкиши, дребни сладки , целувки, мъфини и още много други сладки изкушения.

„Парапина” има изключително богат бутиков каталог, съдържащ над 600 вида торти – сватбени, за възрастни и детски. Екипът на „Парапина“ е готов да посрещне всяка нова идея на нашите клиенти с усмивка и желание да я изпълни. Колективът ни съчетава опита и професионализма на дългогодишни сладкари с амбицията и творческите възможности на млади талантливи хора.

Наша основна политика е създаването и поддържането на високо качество на продукцията на разумна цена. Надяваме се, че с усилията на целия колектив успяваме да я осъществим.

0
Години упорита работа
0
Града
0
Обекта
0
Вида торти

Нашия Екип

cupcake

История на тортата

Ето кратка история на най-популярните тoрти по света
cupcake

„Сахер”

Шоколадова торта, типичен десерт от виенската кухня и една от най-популярните в света. Изобретена е от австриеца Франц Сахер, който на 14 години започнал работа като стажант-сладкар в придворната кухня на министъра на външните работи Клеменс фон Метерних. През 1832 г. той нарежда да се направи необичаен десерт за високопоставени гости. Тъй като главният сладкар бил болен, 16-годишният Франц Сахер се заема със задачата и създава неповторима торта с шоколадови блатове и сладко от мандарини, покрита с шоколадова глазура. Гостите са зашеметени, а тортата прославя името на създателя си по целия свят.

”Чийзкейк”

Един от най-старите текстове за направа на печива със сирене принадлежат на древногръцкия лекар Аеджимиус, живял преди Хипократ. В изследователски книги се споменава, че първите чийзкейкове са се появили на о-в Самос през VIII-VII в. преди н.е. Известно е също, че такива малки кейкове са били раздавани на атлетите по време на първите Олимпийски игри през 776 г. пр.Хр. В древния Рим десертът е бил много обичан от Юлий Цезар. Оттогава основните продукти за вкусния сладкиш са неизменни – сирене/извара, мед/захар, яйца, малко брашно, стафиди.

„Гараш”

Торта “Гараш” е създадена у нас, след като известната в началото на 20 в. чешка сладкарница в София на булевард „Дондуков” собственост на чеха “Панах” преминава в ръцете на унгарци. Името на единия от новите собственици било Гараш. Той сътворява изкушение За него се предполага, че е и автор на тортата. Изключително сладка, подчертано шоколадовата наслада с орехи и сметана се украсява с наредени в кръг боядисани в зелено бадеми или с кокосови стърготини.

„Тирамису”

Италианците вкарват нежния вкус на маскарпоне в една от най-популярните торти в света. На италиански „тирамису“ означава буквално „ободри? ме!“ заради двете си съдържащи кофеин съставки – кафето и какаото. За време на появата му се сочат 60-те година на XX век. „Тирамису” е сред най-разпространените десерти днес. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти.